ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 8-9-10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

 

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ BRAILLE

Περιγραφή Μεθόδου.doc
Microsoft Word Document 66.5 KB

 

Οδηγός ψυχοπαιδαγωγικών και διδακτικών θεμάτων για υποψήφιους ΑΣΕΠ όλων των ειδικοτήτων

Τιπούκειτος.doc
Microsoft Word Document 53.0 KB
Σύγχρονα_θέματα.doc
Microsoft Word Document 13.0 KB
Website counter

Ανακοινώσεις ΕΝΤΕΚΑΤΟΥ Τμήματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19/12/2016
Η επιστημονική ομάδα του Ετήσιου Προγράμματος σας ανακοινώνει το πρόγραμμα

του Ιανουαρίου 2017 για το 11ο τμήμα και σας εύχεται καλές γιορτές και ένα δημιουργικό 2017 με υγεία, χαρά και επιτυχίες!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 7/11/2016

Η επιστημονική ομάδα του Ετήσιου Προγράμματος σε συνεργασία με το Επιστημονικό Σωματείο Συμβουλευτικής Λογοθεραπείας Ειδικής Παιδαγωγικής "Η Εναλλακτική" (ΕΣΣΛΕΠΕ) σας αποστέλλουν επισυναπτόμενη την εργασία που αντιστοιχεί στην περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων με ημερομηνία παράδοσης 10/1/2017. Οι απαντήσεις σας να σταλούν στο mail της υπεύθυνης καθηγήτριας και στη γραμματεία info_seminario@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31/10/2016

Η επιστημονική ομάδα του ετήσιου προγράμματος σας ανακοινώνει το πρόγραμμα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30/10/2016

1η Ανακοίνωση

 

Τη Δευτέρα 31/10/2016 (18.00-21.00) ... στην αίθουσα του εργαστηρίου λογοθεραπείας (ΔΑΜΑΡΕΩΣ 68 - Παγκράτι) ξεκίνησαν οι εργασίες του ΕΝΔΕΚΑΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. Σε όλους τους συμμετέχοντες έχουν δοθεί οι βεβαιώσεις συμμετοχής και το αρχικό εκπαιδευτικό υλικό. Όσοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως θα σταλθεί: α) το υλικό, ταχυδρομικά στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει, και β) η βεβαίωση συμμετοχής – ημερομηνία αποστολής με το ταχυδρομείο Τρίτη 1/11/2016.

Σάββατο 5/11 και Κυριακή 6/11 υπάρχουν 2 εισηγήσεις..... Δαμάρεως 68 ισόγειο στο Παγκράτι και ώρα: 10-2.30μμ

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ενημερώστε τη γραμματεία στο info_seminario@yahoo.gr

Καλές σπουδές.

 

2η Ανακοίνωση


Η επιστημονική ομάδα του Ετήσιου Προγράμματος σε συνεργασία με το Επιστημονικό Σωματείο Συμβουλευτικής Λογοθεραπείας Ειδικής Παιδαγωγικής "Η Εναλλακτική" (ΕΣΣΛΕΠΕ) σας ενημερώνουν πως:

α) μέχρι 25/2/2017 εργαζόμαστε εντατικά πάνω στο βιβλίο του κώδικα Braille - σύμφωνα με τις οδηγίες του ηχητικού αρχείου που επισυνάπτεται. Η μελέτη αυτή - συμπλήρωση βιβλίου αντιστοιχεί στην 1η εργασία του προγράμματος. Παρακαλώ μελετήστε τις οδηγίες και αγνοήστε τελείως ημερομηνίες κ σελίδες που περιέχονται στο ηχητικό μήνυμα.

β) Η συμπλήρωση κ μελέτη του βιβλίου Braille αντιστοιχεί σε 2 εργασίες - που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 30/5/2017.

Β1) Συνολικά θα υπάρξουν 8 εργασίες. 2 στο Braille και 6 άλλων θεματικών. Οι εργασίες θα έρχονται επισυναπτόμενες στο προσωπικό σας μειλ. Κάθε εργασία έχει 50 με 60 σελίδες θεωρητικό πλαίσιο και ακολουθούν 10 ερωτήσεις. Απαντάτε στις ερωτήσεις έχοντας μελετήσει το παραπάνω υλικό – δε χρησιμοποιείτε επιπλέον βιβλιογραφία!

γ) Στις 5/11/2016 θα σας σταλεί η  εργασία του καθηγητή Γ. Δράκου, με ημερομηνία παράδοσης 15/12/2016.

Γ1) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ επισκέπτεστε την www.logotherapy-lab.jimdo.com και τις ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ του 11ου τμήματος ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ… για να ενημερώνεστε άμεσα για τα ΝΕΑ του εργαστηρίου μας και τις σχετικές οδηγίες για τις σπουδές σας ως συμμετέχοντες στο 11ο τμήμα!

δ) Στο μήνυμα αυτό επισυνάπτεται επιπρόσθετο βοηθητικό υλικό για προσωπική σας μελέτη. Το βοηθητικό υλικό παρέχεται σε σας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Δημιουργήστε φακέλους και κατηγοριοποιήστε το ώστε να έχετε το δικό σας αρχείο μελέτης για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!

κ πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία

 

3η Ανακοίνωση

Ένα κείμενο ως καλωσόρισμα... από δύο παλιές μας φοιτήτριες του ετήσιου προγράμματος:

 

«Κάθε άνθρωπος είναι όπως όλοι οι άνθρωποι όπως μερικοί άνθρωποι, όπως κανένας άλλος άνθρωπος».

   Εσύ, εγώ ο ίδιος τώρα πια το ξέρω. Αφήνω τις πόρτες ανοικτές σε κάθε πρόβλημα, καταγράφω τα δεδομένα όπως μου τα υπαγορεύει η δυναμική της βιντεοανάλυσης. Μέσα από διαφορετικές οπτικές προσπαθώ να χειριστώ ευέλικτα τις καταστάσεις.

   Είμαι ενήλικας και πρέπει στο «παιχνίδι» που μετέχω να εκμεταλλευτώ την εμπειρία μου, την προηγούμενη γνώση μου. Λαμβάνω υπόψη τα ενδιαφέροντα όλων μας. Νιώθω ικανοποίηση , νιώθω επιτυχία , μπορώ έτσι να δέσω τα μέλη της ομάδας χωρίς να απορρίψω κανέναν.

   Και αμέσως κάτι θα «δεις» : Οι μαθητές είναι αυτοί που θα σε οδηγούν. Τότε άδραξε την ευκαιρία και σπάσε τα δεσμά του σχολείου νιώσε τη μαθησιακή διαδικασία με όποια προβλήματα προκύπτουν ως πρόκληση. Νομίζω πως τώρα μπορώ πραγματικά να δράσω.

   Και έχω στο μυαλό μου και στην καρδιά μου τα ανθρώπινα εργαλεία μου. Αφήνω χώρο και χρόνο σε κάθε ένα παιδί γύρω μου. Το αποδέχομαι όπως είναι γιατί πάνω από όλα σέβομαι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και ιδιαίτερα αυτή που «κρέμεται» από μένα. Θέλω να δώσω όραμα, όνειρο, όνομα για να μην χαθεί κανείς και το κάνω με επιλογές που θα προσφέρω χτισμένες στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του καθενός ξεχωριστά.

   Με το χέρι σου κάτω από το χέρι θα προχωράτε μαζί σε κάθε περίπτωση. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ειδική αγωγή. Πάντα και στην γενική εκπαίδευση θα εφαρμόσεις ανάλογες τεχνικές. Είσαι δάσκαλος, εποπτεύεις τη μαθησιακή διαδικασία, παρακολουθείς στενά και επεμβαίνεις εξισορροπητικά -διορθωτικά.

   Μα πάνω απ' όλα έχεις αγάπη για κάθε ένα πλασματάκι που καρφώνει τα μάτια του πάνω σου. Με αυτή την αγάπη προχωράω προς τους μικρούς ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους για να κατακτάμε μαζί όλο και κάτι περισσότερο. Αλλά και αν δεν έρθει ποτέ το περισσότερο δεν πειράζει. Φτάνει και το ελάχιστο: είναι η δική του κατάκτηση.

   Μήπως πότε-πότε πρέπει να εφαρμόσω την τεχνική του λάθους; Τότε θα ανακαλύψω αντιδράσεις. Θα το καταλάβει κανείς; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα αντανακλαστικά όλων; Δεν πάει κάτι καλά μάλλον. Προσπαθώ ξανά . δεν εγκαταλείπεις την προσπάθεια.

   Γιατί δείχνεις εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει. Τους εμπνέεις και ασφάλεια γιατί είσαι πάντα δίπλα, να βοηθήσεις όταν σου ζητηθεί και δίνεις ισότιμες ευκαιρίες και παρέχεις επιλογές που ικανοποιούν όλες τις πιθανότητες.

   Μόνο έτσι θα 'ρθει η γνώση στο μαθητή σου με ή χωρίς αναπηρία, όταν όλα αυτά με χαλαρότητα και χωρίς πίεση, αβίαστα τα αφήσεις να βρουν τον σωστό προορισμό.

 

«Να που μόλις άλλαξε η κατάσταση

και γι' αυτό το παιδί.....»

   

ΤΣΙΛΟΥΝΗ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΛΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παιδαγωγικό Τμήμα  Δημοτικής Εκπαίδευσης

Εργαστήριο Λογοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Δράκος Γεώργιος                                                                             

Ομ. Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.                                                                        

Δαμάρεως 68, 11633 Παγκράτι-Αθήνα

Τηλ 690 8757005

e-mail:info_seminario@yahoo.gr  

 

- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ    ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ -  Ετήσιας διάρκειας

http://logotherapy-lab.jimdo.com/

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για συμμετοχή στο 11ο ΤΜΗΜΑ

ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ του Εργαστηρίου Λογοθεραπείας – Συμβουλευτικής του Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει την Έναρξη του 11ου Τμήματος. Εδώ και ΠΕΝΤΕ Ακαδημαϊκά Έτη, διεξάγεται με απόλυτη επιτυχία το Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή – Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική ετήσιας διάρκειας με αντικείμενο:

“Σύγχρονες τάσεις της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λογοθεραπεία και Συμβουλευτική. Θεωρητική και πρακτική εξειδίκευση εκπαιδευτικών, φοιτητών και συναφών επιστημόνων.”

Σταθερά υψηλή ποιότητα: Χωρίς καμία παρέκκλιση από το πρόγραμμα, καμία ματαίωση κανενός μαθήματος, το Εργαστήριο Λογοθεραπείας – Συμβουλευτικής συνεχίζει να συνδέει τη θεωρία με την πράξη. Με σταθερότητα προσφέρει υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης.
Έμφαση στην ευελιξία και στην εξειδίκευση: Μετά την επιτυχία που γνώρισε το Πρόγραμμα Εξειδίκευσης και με σκοπό να γίνει προσιτό σε όσους αγαπούν την Ειδική Εκπαίδευση, επεκτείνεται και σε πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μεγαλύτερης εστίασης:

1. Πρόγραμμα Εξειδίκευσης δια ζώσης   ΜΕ ΝΕΑ ΤΙΜΗ 770 ευρώ σε όσες δόσεις θέλετε μέχρι τη λήξη τον Ιούνιο 2017 - δίνεται ως ημερομηνία έναρξης η Δευτέρα 31/10/2016 και ώρα 18.00 -21.00. (Όλες οι πληροφορίες, τα προγράμματα σπουδών, τα καλοκαιρινά και χειμερινά επιστημονικά συνέδρια, οι επιστημονικές ημερίδες και οι δημοσιεύσεις … από τα ΔΕΚΑ τμήματα που έχουν υλοποιηθεί – καθώς και η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και οι ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ των συμμετεχόντων - παρέχονται στον ιστότοπο  http://logotherapy-lab.jimdo.com/  (ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΑΒ/ΚΥΡΙΑΚΟ)
2. Πρόγραμμα Εξειδίκευσης Εξ Αποστάσεως με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (για εκτός Αττικής) (κόστος 710 ευρώ σε όσες δόσεις θέλετε μέχρι τη λήξη τον Ιούνιο 2017  - δίνεται ως ημερομηνία έναρξης η Δευτέρα 31/10/2016 κ ώρα 18.00 -21.00).
3. Πρόγραμμα Εξειδίκευσης Εξ Αποστάσεως με έμφαση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (για εκτός Αττικής) (κόστος 710 ευρώ σε όσες δόσεις θέλετε μέχρι τη λήξη τον Ιούνιο 2017 - δίνεται ως ημερομηνία έναρξης η Δευτέρα 31/10/2016 κ ώρα 18.00 -21.00).


Βασικοί θεματικοί άξονες:
Γενικές αρχές Ειδικής Αγωγής – Γενικές και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Νοητική Υστέρηση – Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος  - Προβλήματα Λόγου και Ομιλίας – Λογοθεραπευτική παρέμβαση -Ψυχοσυναισθηματικές Διαταραχές, Αγχώδεις Διαταραχές – Προβλήματα συμπεριφοράς, ΔΕΠ-Υ, Αισθητηριακές Αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) – Πολυαναπηρίες, τυφλοκώφωση - Κινητική αναπηρία, Εγκεφαλική Παράλυση – Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός ΑμεΑ –Συμβουλευτική γονέων ΑμεΑ – Χρήση βιντεονάλυσης – Εργαστήριο κώδικα Braille – Χρήση πολυμέσων, λογισμικά στην Ειδική Εκπαίδευση – Συνεργασία Ειδικής με Γενική Αγωγή – Κοινωνικά θέματα και ΑμεΑ – Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού – Συγγραφή εργασιών εξειδίκευσης.

Την ευθύνη της οργάνωσης και ανάπτυξης του Προγράμματος έχει Επιστημονική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από Καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικούς επιστήμονες στο χώρο της Ειδικής Παιδαγωγικής.


Χρόνος υλοποίησης & Μεθοδολογία
   (για την Εξ Αποστάσεως)

Το Πρόγραμμα ενισχύει την ευελιξία στην παρακολούθηση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αφορά σε ετήσια διάρκεια (Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2017) με συνεχιζόμενη επιστημονική υποστήριξη για παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και συγγραφή 9 εργασιών στον χρόνο και στον ρυθμό των συμμετεχόντων – σύμφωνα πάντα με τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Επιπλέον:

  • Παρέχεται υποστήριξη για πρακτική στον τόπο του συμμετέχοντα
  • Παρέχεται η εκμάθηση του κώδικα Braille
  • Συνεργασία για παραγωγή υλικού διαφοροποιημένων διδασκαλιών σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
  • Διάγνωση Ικανοτήτων με τη χρήση της βιντεοανάλυσης
  • Βοηθητικά διδακτικά εργαλεία για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες & αναπηρίες (εκπαιδευτικά λογισμικά)
  • Δωρεάν συμμετοχή σε έξτρα σεμινάρια στον Νομό των συμμετεχόντων (όταν η ομάδα συμπληρώνει τα 20 άτομα)

Υποψήφιοι     (και για την Εξ Αποστάσεως και για τη δια ζώσης)  Το Πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν: Εκπαιδευτικοί Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, Πτυχιούχοι και Φοιτητές, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σχολών προσχολικής, δημοτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Τμημάτων Ψυχολογίας Κοινωνιολογίας ΜΜΕ, Λογοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας των ΑΤΕΙ.  Επιπλέον, άνθρωποι που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, να ενημερωθούν και να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις στα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα.
Διαδικασία συμμετοχής – Πληροφορίες
:
 Για τη συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα συμπληρώνετε την Αίτηση Συμμετοχής, ένα σύντομο βιογραφικό και τα αποστέλλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση
:    info_seminario@yahoo.gr   

Πληροφορίες παρέχονται  

στο κινητό 690 8757005 (καθημερινές 18.00 -20.00), καθώς και

στον ιστότοπο  http://logotherapy-lab.jimdo.com/

         Περίοδος εγγραφών    (Οι εγγραφές του 11ου τμήματος και του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ  διαρκούν μέχρι 29 Οκτωβρίου 2016 κ δίνεται ως ημερομηνία έναρξης η Δευτέρα 31/10/2016 και ώρα 18.00 -21.00)  

Ο επιστημονικά υπεύθυνος

Γεώργιος Δράκος

Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών