ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 8-9-10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

 

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ BRAILLE

Περιγραφή Μεθόδου.doc
Microsoft Word Document 66.5 KB

 

Οδηγός ψυχοπαιδαγωγικών και διδακτικών θεμάτων για υποψήφιους ΑΣΕΠ όλων των ειδικοτήτων

Τιπούκειτος.doc
Microsoft Word Document 53.0 KB
Σύγχρονα_θέματα.doc
Microsoft Word Document 13.0 KB
Website counter

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14/7/2016

Το Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Εκπαίδευση- Λογοθεραπεία - Συμβουλευτική και το Επιστημονικό Σωματείο Ε.Σ.Σ.Λ.Ε.Π.Ε.,συνδιοργανώνουν θερινό επιστημονικό - επιμορφωτικό συνέδριο στο Άργος 19-20 Ιουλίου 2016 και στο Ναύπλιο 21-24 Ιουλίου 2016.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 

Πρόγραμμα Συνεδρίου 2016
nafplio2016programmasynedriou-1607130653
Adobe Acrobat Document 553.5 KB
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8/10/2015

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Το Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή- Λογοθεραπεία- Συμβουλευτική και το Επιστημονικό Σωματείο Ε.Σ.Σ.Λ.Ε.Π.Ε. συνδιοργανώνουν επιστημονικό επιμορφωτικό συνέδριο στην Αράχοβα το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2015.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22/7/2015
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική, ομότιμος καθηγητής κος Δράκος, οι συνεργάτες του και το Επιστημονικό Σωματείο ΕΣΣΛΕΠΕ Συμβουλευτικής Λογοθεραπείας Ειδικής Παιδαγωγικής "Η Εναλλακτική" σας ανακοινώνουν το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 2015.
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πρόγραμμα Συνεδρίου
PROGRAMMA SYNEDRIOU_NAFPLIO.pdf
Adobe Acrobat Document 580.0 KB
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12/6/2015 - 3η Ανακοίνωση Καλοκαιρινού Συνεδρίου ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Αγαπητές φίλες και φίλοι του Logotherapy Synedria, σας ενημερώνουμε πως η επιστημονική επιτροπή του Καλοκαιρινού Συνεδρίου «Αναζητώντας τις Δυναμικές…» στο Ναύπλιο 29/7 – 2/8/2015, ΛΟΓΩ της περιόδου επιλογής Διευθυντών και Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ την ημερομηνία κατάθεσης περιλήψεων – εισηγήσεων έως την 15/7/2015. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του συνεδρίου θα ανακοινωθεί 22/7/2015 στο www.logotherapy-lab.jimdo.com. Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε πως λόγω της μεγάλης συμμετοχής συνέδρων, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ διαθέσιμα δωμάτια στη 2η επιλογή του ξενοδοχείου PARK.  Συνεπώς, οι επόμενες κρατήσεις σας, αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την 1η επιλογή του ξενοδοχείου REX………. ΟΜΑΔΑ! ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟ 2015.pdf
Adobe Acrobat Document 1.7 MB

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.pdf
Adobe Acrobat Document 251.7 KB
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10/5/2015 - 2η Ανακοίνωση Καλοκαιρινού Συνεδρίου
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική, ετήσιας διάρκειας, ομότιμος καθηγητής κύριος Δράκος, οι συνεργάτες του και το Επιστημονικό Σωματείο ΕΣΣΛΕΠΕ Συμβουλευτικής Λογοθεραπείας Ειδικής Παιδαγωγικής "Η Εναλλακτική" σας ενημερώνουν πως το
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Αναζητώντας τις Δυναμικές του Σύγχρονου Σχολείου IV»
θα πραγματοποιηθεί στο ΑΡΓΟΣ & ΝΑΥΠΛΙΟ  29,30,31 Ιουλίου & 1,2 Αυγούστου 2015
Ετοιμάστε εισηγήσεις – διάθεση – καλέσματα φίλων – και γρήγορες κρατήσεις! 
Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στο επισυναπτόμενο αρχείο...


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ                                                                    E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  synedrionafpliou2015@yahoo.gr

ARGOS_NAFPLIO_ 2015.pdf
Adobe Acrobat Document 1.7 MB

Εκτυπώστε την αφίσα του Συνεδρίου

ΑΦΙΣΑ_ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΦΙΣΑ_ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.jpg
JPG Image 6.4 MB
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14/4/2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4/4/2015

 Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή – Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική, ετήσιας διάρκειας, ομότιμος καθηγητής κύριος Δράκος, οι συνεργάτες του και το Επιστημονικό Σωματείο Συμβουλευτικής Λογοθεραπείας Ειδικής Παιδαγωγικής "Η Εναλλακτική" (ΕΣΣΛΕΠΕ)

σας εύχονται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία . Το ανέσπερο φως της Ανάστασης του Θεανθρώπου ας γεμίσει  με ελπίδα την ψυχή μας και ας αποτελέσει πηγή  ειρήνης ,  αγάπης και  αισιοδοξίας  για όλους μας .    

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι

1 Εστάλη υλικό για προσωπική μελέτη. Προσοχή !!! Οι ερωτήσεις που υπάρχουν στο υλικό για τον σχολικό εκφοβισμό δεν αποτελούν εργασία. Είναι ερωτήσεις ανατροφοδότησης.

2  Την Κυριακή  19/4/2015 θα πραγματοποιηθεί εκδρομή - ημερίδα στη Χαλκίδα. Αναχώρηση με λεωφορείο  στις 9.30 από το Σύνταγμα.

Κόστος συμμετοχής 28 Ευρώ (Μετακίνηση – Ημερίδα – Μεσημεριανό φαγητό και ποτό με Ζωντανή Μουσική ).

  • Θέμα: «Καινοτόμες Δράσεις με στόχο την ενίσχυση της Συλλογικής Νοημοσύνης», με κύριο άξονα συζήτησης τις "Μεταβάσεις από μονάδες προσχολικής σε μονάδες  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".
  • Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  στο Αμφιθέατρο (300 ατόμων) του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας  Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 93)  και ώρες (11.00 με 14.00). 

  • Θα δοθούν βεβαιώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν  όλα τα μέλη του ετήσιου προγράμματος, του LOGOTHERAPY SYNEDRIA καθώς και φίλοι τους.
  •  Δηλώσεις συμμετοχής στο info_seminario@yahoo.gr  ( δηλώνετε το ονοματεπώνυμό σας και το κινητό σας τηλέφωνο ).
  • Στην ημερίδα συμμετέχουν επίσης η 1η και 2η εκπαιδ. περιφ. Εύβοιας και όλες οι σχολικές μονάδες της Προσχολικής Αγωγής Εύβοιας.
  • Επιπλέον πληροφορίες θα σας σταλούν στο mail από το οποίο θα δηλώσετε συμμετοχή.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25/2/2015


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ  
με θέμα: 

“ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΙ”                                                             ΑΡΑΧΩΒΑ 2015  


Βιβλίο Περιλήψεων
PRAKTIKA.9.3.15.pdf
Adobe Acrobat Document 1.6 MB
PROGRAM.pdf
Adobe Acrobat Document 203.4 KB
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19/1/2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24/11/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24/11/2014


Πριν έρθει ο πελαργός ενημερώνομαι για την υγεία του μωρού μου:
υπέρηχοι και άλλες νέες διαγνωστικές μέθοδοι.

athens_pregnancy.pdf
Adobe Acrobat Document 933.8 KB
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14/11/2013
Τη Δευτέρα 18/11/2013 και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης – Λεωφορείο 237) μπορείτε να παρακολουθήσετε Ημερίδα Τέχνης:
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΣΩΠΑΙΝΕΙ
ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ
α. Η τέχνη στην πολιτική (Μουζακιώτη Στέλλα Δρ. Ιστορίας της τέχνης)
β. Συνομιλίες μεταξύ ποίησης και ζωγραφικής (Μαρινάκης Γεώργιος Μουσικοσυνθέτης)
Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ

Πρόσκληση Περί Κύρου Περί Ουρανού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.pdf
Adobe Acrobat Document 1.4 MB

 

Τι παθαίνουν τα μάτια σας αν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και πως να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

 

 

 

 

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχεδόν καθημερινή βάση ένα οφθαλμολογικό ιατρείο, είναι ασθενείς οι οποίοι παραπονιούνται για προβλήματα όρασης μετά από χρήση υπολογιστή.

 

Περισσότερο από 70% των ανθρώπων που εργάζονται με υπολογιστή αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η οφθαλμική κόπωση που προκαλείται από την χρήση των υπολογιστών περιγράφεται σαν ένα «σύνδρομο» που ονομάζεται computer vision syndrome ή CVS.
Τα συμπτώματα του CVS περιλαμβάνουν: Κεφαλαλγία, Απώλεια της ικανότητας εστίασης, Τσούξιμο, Οφθαλμική κόπωση, Διπλή όραση, Θολή όραση και πόνο στον αυχένα και τους ώμους.

Τι προκαλεί τα ενοχλητικά συμπτώματα

H κύρια αιτία είναι ότι τα γράμματα στην οθόνη ενός υπολογιστή δεν είναι το ίδιο καθαρά και ευκρινή όπως τα τυπωμένα. Οι χαρακτήρες δημιουργούνται από την ένωση πολλών μικρών κουκίδων που ονομάζονται pixel. Έτσι λοιπόν αυτά τα γράμματα είναι πιο έντονα στο κέντρο και λίγο πιο ασαφή στα άκρα. Αυτό δημιουργεί μια δυσκολία στα μάτια μας στο να εστιάσουν και να διατηρήσουν αυτή την εστίαση. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς προσπάθειας εστίασης κουράζει τους οφθαλμικούς μύες με συνέπεια τη δημιουργία του CVS.

Πως περιορίζονται τα συμπτώματα

- Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε γυαλιά οράσεως.

- Ελαττώστε τα φώτα του χώρου στον οποίο εργάζεστε σε μέτρια ένταση. Τα περισσότερα γραφεία έχουν συνήθως τη διπλάσια ένταση φωτός από αυτή που πρέπει. Ελαττώστε τον εξωτερικό φωτισμό με χρήση κουρτίνας.

- Ελαχιστοποιήστε τις αντανακλάσεις του χώρου και χρησιμοποιήστε οθόνες που δεν είναι γυαλιστερές. Αν φοράτε γυαλιά προτιμήστε να έχουν αντιανακλαστική επίστρωση.

- Αναβαθμίστε την οθόνη του υπολογιστή σας από τις παλιές και μεγάλες CRT σε μία νεότερη επίπεδη TFT LCD. Χρησιμοποιείτε πάντα το μεγαλύτερo βαθμό ανανέωσης της οθόνης (refresh rate). Τα συμπτώματα είναι χειρότερα αν ο βαθμός ανανέωσης της οθόνης είναι μικρότερος από 75 Hz.

- Ρυθμίστε το κοντράστ της οθόνης έτσι ώστε να έχετε τη μέγιστη δυνατή αντίθεση μεταξύ γραμμάτων και οθόνης χωρίς όμως να καίτε το λευκό. Το μέγεθος των γραμμάτων που επιλέγετε πρέπει να είναι τρία μεγέθη μεγαλύτερο από το πιο μικρό μέγεθος που μπορείτε να διαβάσετε από την απόσταση που εργάζεστε συνήθως.

- Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πιο συχνά. Όταν προσηλώνουμε στην οθόνη ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας έως και πέντε φορές λιγότερο απ΄ ότι συνήθως με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και να καίνε. Χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα αν είναι απαραίτητο. Αποφύγετε ανεμιστήρες ή αιρ κοντίσιον που χτυπούν στο πρόσωπο.

- Κάντε μικρά διαλείμματα. Κάθε περίπου 20 λεπτά κοιτάξτε σε ένα μακρινό σημείο για περίπου 20 δευτερόλεπτα ή κάντε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα κάθε περίπου μία ώρα.

- Αν εργάζεστε μεταφέροντας έντυπο υλικό στον υπολογιστή, προσπαθήστε να το μεταφέρετε δίπλα στην οθόνη για να ελαχιστοποιήσετε την κίνηση του κεφαλιού. Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι 10-15 μοίρες χαμηλότερα από το ύψος των ματιών σας.

- Αν είστε χρήστης φακών επαφής, προτιμήστε να εργαστείτε με γυαλιά.

Πηγή Πληροφοριών: www.iefimerida.gr

 

Καταχωρήθηκε από:
Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (ΣΤΑΤ)
Υπηρεσία διαχείρισης πληροφοριών
Δημοσίευση απο:
BLIND.GR

 

Συνεντεύξεις για Ανεξάρτητη Διαβίωση

Συζήτηση-συνέντευξη με συμπατριώτες μας που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Πανευρωπαικό Φόρουμ για την Ανεξάρτητη Διαβίωση

Μια ομάδα νέων ανθρώπων  μαζεύτηκε οργανώθηκε και ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο για να συναντήσει  άλλες ομάδες από όλες τις χώρες της Ευρώπης προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους ζητώντας το αυτονόητο για την ανθρώπινη ύπαρξη, «Ελευθερία». Η ιδιαιτερότητα αυτών των ανθρώπων είναι, ότι είτε ένα ατύχημα, είτε ένα στραβό γονίδιο, είτε μια περίεργη πάθηση τα έφερε με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκονται καθηλωμένοι σε  αναπηρικό αμαξίδιο.


Το Healthview παρακολούθησε και κατέγραψε την πορεία αυτών παιδιών από την Αθήνα μέχρι το Στρασβούργο και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μερικούς από αυτούς. Άκουσε τον Στέλιο Κημπουρόπουλο τον εμπνευστή αυτής της κίνησης ο οποίος είχε έρθει μόνος του το 2009 στη γαλλική πόλη  και «μυήθηκε» για πρώτη φορά στην ιδέα της «Ανεξάρτητης Διαβίωσης».

«Στη Σουηδία αυτό το κίνημα μετράει 30 χρόνια εμείς μόλις φέτος καταφέραμε χάρη και στη βοήθεια του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου να οργανωθούμε και να βρεθούμε εδώ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, λέει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μιλώντας για την ιδέα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία, που είναι και ο λόγος του ταξιδιού στο ευρωκοινοβούλιο.

-Εμείς ως χώρα που βρισκόμαστε σε σχέση με τις άλλες. Πόσο ανεξάρτητα μπορεί να διαβιώνει ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα στη Ελλάδα που δε σεβόμαστε ούτε τις θέσεις παρκαρίσματος που προορίζονται για ανάπηρους;

«Στη χώρα μας είμαστε στον πάτο» απαντάει ο Στέλιος, σε ένα από τα μικρά διαλλείματα των διαβουλεύσεων που είχε στο  Ευροκοινοβούλιο με τις άλλες αποστολές αλλά και τις συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στη χώρα μας και κυρίως η νοοτροπία των ανθρώπων απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία». Παντού υπάρχουν δυσκολίες όμως στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται σπασμωδικά, χωρίς συνέχεια και χωρίς συνέπεια. Βλέπεις ότι υπάρχει ράμπα στο πεζοδρόμιο και πας να περάσεις στην άλλη πλευρά του δρόμου και εκεί ράμπα δεν υπάρχει.

Ο Στέλιος καθηλωμένος από τα παιδικά του χρόνια στο αμαξίδιο δεν σταμάτησε να ονειρεύεται, δεν σταμάτησε να κάνει πράγματα δε σταμάτησε να ζει. Η εφηβεία στο αμαξίδιο τον έβγαλε στο κατώφλι της ιατρικής σχολής. Μπόρεσε και το «δρασκέλισε» όχι γιατί πέτυχε στις εξετάσεις, αυτό ενδεχομένως να ήταν και το πιο εύκολο κομμάτι για τον Στέλιο, αλλά γιατί με την παρουσία του επέβαλλε να φτιαχτεί ειδική ράμπα. Έτσι μπόρεσε να πηγαίνει και να παρακολουθεί τα μαθήματα, στρώνοντας το δρόμο και για άλλους φοιτητές με κινητικά προβλήματα. Έπειτα η Ιατρική Σχολή τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη ψυχιατρική. Αφού δε μπορούσε να χρησιμοποιεί τα χέρια του εξαιτίας της τετραπληγίας του για να εξετάζει και να χειρουργεί, αποφάσισε να χρησιμοποιεί το μυαλό του, τις σπουδές του και την εμπειρία του για να ψυχοθεραπεύει. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όπως λέει ο Στέλιος, όμως υπάρχει πάντα τρόπος για να κάνουμε αυτά που θέλουμε. Ο Στέλιος ούτε χαρίζεται, ούτε ζητάει χάρες, αυτό που απαιτεί όμως είναι δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος παρά τη πικρή γεύση της διαπίστωσης ότι στη χώρα μας είμαστε ακόμη πίσω σε ότι έχει να κάνει με τα δικαιώματα των ανθρώπων με  αναπηρία, οι επαφές με ευρωβουλευτές και τις άλλες αποστολές του αφήνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης. Είναι η ικανοποίηση που σου δίνει το γεγονός, ότι  ακόμη και αν πρέπει να γίνουν χιλιόμετρα  τουλάχιστον εσύ κατάφερες και έκανες τα πρώτα βήματα. Οι έλληνες ευρωβουλευτές ήταν ανοιχτοί στο να μας ακούσουν, συμπληρώνει ο Στέλιος, απομένει να δούμε στην πράξη, αν εκτός από ευήκοα ώτα  θα αποδειχθούν και πρόθυμοι στο να πάρουν πρωτοβουλίες...

Όμως τι ακριβώς είναι η ανεξάρτητη διαβίωση;
Στην Τζένη Λειβαδάρου από την 11μελή ομάδα «έλαχε ο κλήρος» για να μας δώσει πιο διεξοδικά πληροφορίες σχετικά με τους στόχους του ταξιδιού. Η Τζένη που είναι πολιτική μηχανικός επέλεξε να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέιμπριτζ στην Αγγλία,  αφήνοντας μια καλώς προδιαγεγραμμένη σταδιοδρομία στη χώρα μας. Μαθημένη στα δύσκολα από νωρίς, είναι από μόνη της  η «επιτομή» της γνωστής έκφρασης «δε μασάει». Δε μασάει, ούτε όταν μιλάει για τη δική της αναπηρία ούτε και για το πόσο δυσάρεστο  είναι στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα η αναπηρία να θεωρείται θέμα ταμπού. Είναι ταμπού γιατί, δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα τους ανάπηρους ως αυτό που πραγματικά είναι,  «άνθρωποι σαν τους άλλους που απλώς κινούνται σε αμαξίδια». Αλήθεια, γιατί κανείς ποτέ αναρωτιέται η Τζένη, δεν ήρθε στο σχολείο να μας μιλήσει για το τι είναι αναπηρία και τι ακριβώς σημαίνει να κινείσαι πάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο; Να μας εξηγήσει πόσο δύσκολο μπορεί να γίνεται αυτό κάποιες στιγμές και για αυτόν ακριβώς το λόγο ας έχουμε το νου μας μήπως χρειασθεί  να βοηθήσουμε κανένα ανάπηρο στο δρόμο. Ας μην αποστρέψουμε το βλέμμα όταν πέσουμε πάνω του, ας τον κοιτάξουμε ίσα στα μάτια γιατί είναι άνθρωπος όπως και εμείς. Αλήθεια πόσο διαφορετικά θα σκεφτόμασταν αν καθιερωνόταν μια μέρα που θα έπρεπε έτσι για να δούμε πως είναι να την περνούσαμε πάνω σε ένα αμαξίδιο;

Η Τζένη δεν έχει περάσει όλη τη ζωή της πάνω στο αμαξίδιο. Ήταν εκεί γύρω στα 12 όταν η μαμά της παρατήρησε ότι το «παιδί» ανεβαίνει αργά τις σκάλες. Το παιδί πήγε στο γιατρό και ο γιατρός είπε ότι πάσχει από μίας μορφής  μυοπάθεια εξαιτίας της οποίας «θα μείνει νάνος και σε 6 μήνες θα είναι στο καροτσάκι». Πέρασαν  6 μήνες και αντί για καροτσάκι το παιδί έπαιζε μπάσκετ. Το παιδί μεγάλωνε και το πάλευε. Η μυοπάθεια όμως επέμενε και η Τζένη επίσης. Ακολούθησαν σπουδές στο Μετσόβιο και ένας μεγάλος αγώνας με το στραβό γονίδιο. Σταδιακά χρειαζόταν όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια να περπατάει, όλο και περισσότερο βοήθεια από τους άλλους για να κινείται, μέχρι που το 2010 το αμαξίδιο έγινε καθημερινότητα.

-«Ανεξάρτητη διαβίωση λέει η Τζένη, είναι να είμαστε κύριοι του εαυτού μας, να μπορούμε να ζούμε να σπουδάζουμε και να δουλεύουμε χωρίς να γινόμαστε βάρος στους άλλους αλλά και χωρίς να πρέπει εξαιτίας της αναπηρίας να μένουμε πίσω στη ζωή μας.  Στην Ευρώπη υπάρχει ένας φορέας που λέγεται Independent Living o οποίος συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια προκειμένου οι εκπρόσωποι από όλες τις χώρες της Ευρώπης να ανταλλάσσουν απόψεις για το που βρισκόμαστε, τι συμβαίνει στην κάθε χώρα. Πως ζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στη Σουηδία, πως στη Σλοβενία πως στην Αγγλία; Αυτή τη γνώση και την πληροφόρηση ήρθαμε να πάρουμε εδώ και εμείς για πρώτη φορά αλλά και να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Αυτοί που έχουν πετύχει περισσότερα, πως τα κατάφεραν, ποιους δρόμους ακολούθησαν πως μπορούμε εντέλει να φτάσουμε στο κάτι παραπάνω που θα μας δώσει αυτό που μας στέρησε η αναπηρία μας, την ανεξαρτησία.

Στην ερώτηση ποιο τρόπο αυτή θεωρεί προσωπικά ως πιο ενδεδειγμένο προκειμένου να διεκδικείς αυτά που δικαιούσαι η Τζένη είναι κατηγορηματική.
- Εγώ είμαι των βιβλίων. Ψάχνω νόμους βρίσκω διατάξεις ξεσκονίζω νομολογίες συντάσσω έγγραφα και τους τα πηγαίνω. Αν χρειάζεται τους κάνω και μια αρχιτεκτονική μελέτη προσθέτει γελώντας αφού «το έχουμε»… Έπειτα τα  παίρνω όλα μαζί, πηγαίνω και τους λέω, «κύριοι αυτά είναι, αυτά πρέπει να κάνετε σύμφωνα με το νόμο και τις οδηγίες της Ευρώπης, εφαρμόστε τα»!

Ο Δημήτρης Καραναστάσης από την άλλη μεταπτυχιακός φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά που προστίθεται στην παρέα φτάνοντας στο αμαξίδιο με τη βοήθεια της αδελφής του, πιστεύει ότι  στο στόχο  φτάνεις όχι μόνο με το «by the book τρόπο» της Τζένης αλλά με ένα συνδυασμό κινήσεων. Έγγραφες καταγγελίες, διαδίκτυο κινητοποιήσεις. Όσο περισσότεροι μπορούμε τόσο πιο δυνατά ακουγόμαστε.

Ο Αντρέας Στρατικόπουλος ο καινοτόμος της παρέας που εδώ και δύο χρόνια διαχειρίζεται ένα site το οποίο λέγεται rollout και λειτουργεί ως οδηγός σημείων ψυχαγωγίας και πολιτισμού δίνοντας πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητά τους  σε άτομα με κινητικές δυσκολίες αναφέρει το εξής  παράδειγμα.

«Στην Εθνική Πινακοθήκη, ένας χώρος που υποτίθεται ότι είναι ένας τόπος προαγωγής του πολιτισμού, η ράμπα που υπάρχει δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, κάνοντας όπως λέει ο Αντρέας ακόμη και ανθρώπους με πατερίτσα να ρισκάρουν τη ζωή τους γιατί για αμαξίδια δε συζητάμε καν…»

Αδυνατώντας να συλλάβουμε το γεγονός ότι στη χώρα μας ένας χώρος σαν αυτόν της Εθνικής Πινακοθήκης της χώρας στέλνει ένα τόσο ηχηρό μήνυμα πολιτιστικής ένδειας η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το θέμα της κρίσης και των επιπτώσεων σε ομάδες ανθρώπων με δυσκολίες.

-«Δυστυχώς λέει η Τζένη στη κρίση οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι ευπαθείς ομάδες»

Ρωτώντας ποιες συγκεκριμένα επιπτώσεις βίωσαν  τα τελευταία τρία χρόνια, τα παιδιά  δίνουν κάποια παραδείγματα.
-Ο ΕΟΠΥΥ δίνει τα μισά από όσα έδινε. Οι φυσικοθεραπείες που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 10 το μήνα αποζημιώνονται πλέον με 12 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος φυσικοθεραπευτής για να ξεκινήσει να πάει να κάνει θεραπεία σε έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα, αφαιρώντας τους φόρους και τα χρήματα για τη βενζίνη που θα χρειασθεί, γιατί ως συνήθως  μιλάμε για ανθρώπους ευάλωτα σε μικρόβια που θα πρέπει να κάνουν τη θεραπεία στο σπίτι τους, θα του μείνουν γύρω στα 6-7 ευρώ. Εγώ, λέει η Τζένη, πια δε μπορώ να κάνω φυσικοθεραπείες με επαγγελματίες. Καταλαβαίνω ότι δε μπορεί κάποιος να έρθει να χάσει μία δύο ή και τρεις ώρες μέσα στην ημέρα του για να πάρει 7 ευρώ.

Τα παιδιά όμως δε θέλουν να μείνουν στις μειωμένες παροχές και στα ψαλιδισμένα επιδόματα, ούτε στην ταλαιπωρία της πιστοποίησης της αναπηρίας παρότι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικά ζητήματα. Αυτό όμως που θέλουν να τονίσουν είναι ότι όταν μιλάμε για ανεξάρτητη διαβίωση πρέπει να μιλήσουμε για την έννοια του προσωπικού βοηθού, αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Τι ακριβώς λοιπόν είναι ο προσωπικός βοηθός και πως μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος για να μπορεί να βοηθάει έναν άνθρωπο με κινητικές δυσκολίες;
-Ο προσωπικός βοηθός είναι απαραίτητος για εμάς, δε νοείται κίνημα ανεξάρτητης διαβίωσης χωρίς προσωπικό βοηθό, λένε τα παιδιά. Είναι η προέκταση του εαυτού μας, λέει ο Αντρέας είναι αυτός που σε βοηθάει να κάνεις ότι η αναπηρία δε σου επιτρέπει.

Στην Αγγλία που θα πάει η Τζένη με την υποτροφία που πήρε, έχει τη δυνατότητα να έχει τον προσωπικό της βοηθό.
-«Απευθύνθηκα σε 7 από τις 12 εταιρείες που υπήρχαν στο Κέιμπριτζ λέει η Τζένη, μου έκαναν αμέσως τις προσφορές τους και τελικά κατέληξα σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που θα τον απασχολώ 6 ώρες την ημέρα και θα τον πληρώνω  18 λίρες την ώρα. Για όσο καιρό μείνω στην Αγγλία για να τελειώσω το μεταπτυχιακό ο προσωπικός βοηθός θα  στοιχίσει σχεδόν 30.000 ευρώ όμως δε γίνεται αλλιώς.

-Στη Γερμανία προσθέτει ο Αντρέας μπορεί να «ανταλλάξεις» τη στρατιωτική σου θητεία με το να γίνεις προσωπικός βοηθός σε κάποιο άνθρωπο με κινητικό πρόβλημα. Στις ευρωπαϊκές χώρες αυτό είναι θεσμός, στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει στόχος. Ακόμη και αν ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης, που για να γίνει οτιδήποτε όταν έχεις πρόβλημα και πρέπει να βρεις το δίκιο σου πρέπει να κάνεις «μανούρα» όπως χαρακτηριστικά λέει η Τζένη. Πρέπει να ψάξεις μόνη σου, λέει (επεξηγώντας τη "μανούρα") να φέρεις τα πάνω κάτω, να διαβάσεις πίσω από τα γράμματα αυτά που δε σου λένε, και να ανακαλύψεις αυτά που ηθελημένα ή αθέλητα σου κρύβουν.

Τροφή για σκέψη τελειώνοντας αυτή τη συζήτηση- συνέντευξη- γνωριμία:
Πρώτον, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο Στρασβούργο εκπροσωπώντας όλους τους συμπατριώτες μας με κινητικά προβλήματα αυτό που λένε το εννοούν. Δεύτερον, η αναπηρία  είναι μια πολύ σχετική έννοια… Αυτός που «σηκώνεται» και ας είναι καθηλωμένος σε αμαξίδιο και βγαίνει έξω για να διεκδικήσει το δικαίωμα του στη ζωή δεν είναι ανάπηρος, είναι δυνατός και αυτός που επιμένει να προχωράει μπροστά, ακόμη και όταν δε μπορεί να περπατήσει, είναι απλώς αυτό που λέμε  «μάγκας».

Βάννα Κεκάτου
Πηγή Πληροφοριών: www.healthview.gr

Καταχωρήθηκε από:
Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (ΣΤΑΤ)
Υπηρεσία διαχείρισης πληροφοριών
Δημοσίευση απο:
BLIND.GR

Tο πρώτο comic για τυφλούς

Ο Philipp Meyer είναι Δανός φοιτητής, που σπούδασε διαδραστικό design στη Γερμανία. Κατόρθωσε να δημιουργήσει το πρώτο comic για τυφλούς, μια νουβέλα βασισμένη στη γραφή Μπράιγ. Το όνομά του comic είναι "Life" ("Ζωή") μιας και είναι μια απλή ιστορία Ζωής, όπου δύο ήρωες συναντώνται, ερωτεύονται, κάνουν ένα παιδί, το οποίο μεγαλώνει κι αυτοί γερνάνε για να φύγουν στη συνέχεια σπό τη Ζωή.

Όπως είναι γνωστό, η μέθοδος ή κώδικας Μπράιγ είναι το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά της οφείλεται στον εφευρέτη της Λουδοβίκο Μπράιγ (Louis Braille). Η μέθοδος Μπράιγ επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν βιβλία, όμως όχι και comics, καθώς δεν συμβάλλει στην οπτικοποίηση των εικόνων, κάτι στο οποίο βασίζεται ένα comic (μαζί βέβαια με τη λεζάντα τηε εικόνας).

Το πρωτοπορειακό στη σύλληψη του Philipp Meyer είναι οτι κάθε ήρωας του comic είναι ένας ανάγλυφος κύκλος με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που παρήγαγε γεωμετρικά σχήματα και έναν εκτυπωτή για γραφή Μπράιγ, αναπαριστά τον κάθε ήρωα με έναν απλό κύκλο σε ειδικό ανάγλυφο χαρτί. Η παραπάνω αφήγηση μπορεί να τροποποιηθεί, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να συλλάβει διαφορετικά τη ροή του comic, που έτσι είναι ανοιχτό σε περισσότερες από μία ερμηνείες, ζωντανεύει μέσα από τη φαντασία. Μπορεί μάλιστα να αναγνωσθεί και από έχοντες όραση αναγνώστες.

Οι σκηνές είναι απλές ώστε ο καθένας να μπορεί να τις καταλάβει. Για παράδειγμα, σε μία σκηνή, οι δύο κύκλοι επικαλύπτονται, το οποίο δείχνει οτι οι δύο άνθρωποι έχουν επαφή. Στην επόμενη σκηνή, υπάρχουν τρεις κύκλοι, όπου ο τρίτος κύκλος πολύ μικρός, για να δείξει ότι το ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί.

Ο Meyer συνεργάσθηκε με τυφλούς αναγνώστες, μέσα από τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει ένα comic που θα μπορούσαν να απολαύσουν. Ακόμη συνεργάσθηκε με την NOTA, βιβλιοθήκη της Δανίας, για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση από απλό χαρτί.

"Το περισσότερο υλικό που υπάρχει για τυφλούς έχει να κάνει πάντα με την πληροφορία και όχι με την τέχνη. Δεν ήθελα να μεταφέρω τυπικά comics σε ανάγλυφες εικόνες. Οι τυφλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά", λέει χαρακτηριστικά ο Meyer.

Ο Meyer δημιούργησε ακόμα μια ψηφιακή εκδοχή μιας ιστορίας. Μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ στους κύκλους που αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους για να τους αλλάξετε το χρώμα. Αντίστοιχα επηρεάζεται ο τρίτος κύκλος. Για παράδειγμα, αν έχετε μετατρέψει τους γονείς σε κίτρινο και μπλε, το παιδί θα είναι πράσινο. Δείτε το στο site του Meyer http://www.hallo.pm/life/ 

Πηγή Πληροφοριών: www.care.gr
Δημοσίευση απο: 
BLIND.GR

Δίχρονος δότης έδωσε «φως» σε δυο νέους

Μεταμόσχευση στο ΑΧΕΠΑ: Δίχρονος δότης έδωσε «φως» σε δυο νέους

Με τα μάτια ενός βρέφους, μόλις 2 ετών, βλέπει ένας 25χρονος που έπασχε από κερατόκωνο, μια πάθηση των ματιών που δυσκολεύει σοβαρά την όραση και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Η ομάδα μεταμόσχευσης της οφθαλμολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ χάρισε το φως στον νεαρό, μετά την συγκινητική απόφαση της οικογένειας του δίχρονου αγοριού να δωρίσει τους κερατοειδείς του. Αύριο, θα γίνει άλλη μια μεταμόσχευση, σε 25χρονη ασθενή, που αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό πρόβλημα όρασης.«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ίσως πάνω από είκοσι, που έχουμε μια τόση σημαντική προσφορά από την οικογένεια ενός τόσο μικρού σε ηλικία δότη. Αυτή η κίνηση ανθρωπιάς μας συγκίνησε πολύ και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει γνωστή για να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση», είπε πριν από λίγο στο «www.agelioforos.gr» ο Παναγιώτης Οικονομίδης, καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής της Α΄ πανεπιστημιακής οφθαλμολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μόλις 2 ετών αγοράκι έπασχε από σπάνιο μεταβολικό νόσημα και έχασε τη μάχη για τη ζωή, αφού νοσηλεύτηκε για περίπου μια βδομάδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.«Τη μεταμόσχευση στον 25χρονο, που κινδύνευε να μείνει τυφλός εξαιτίας του κερατόκωνου τελικού σταδίου και στα δυο μάτια, την έκανε με απόλυτη επιτυχία ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Ζιάκας. Η κατάστασή του εξελίσσεται πολύ καλά. Η νεαρή αλλοδαπή στην οποία θα γίνει αύριο η μεταμόσχευση έχει πρόβλημα μόνο στο ένα μάτι, εξαιτίας επαπειλούμενης διάτρησης κερατοειδούς», επισήμανε ο κ. Οικονομίδης.Σύμφωνα με τους γιατρούς, εξαιτίας της σοβαρής πάθησης, η μεταμόσχευση των οργάνων του άτυχου αγοριού σε άλλους ασθενείς κρίθηκε απαγορευτική. «Οι κερατοειδείς του ήταν κατάλληλοι, δωρίθηκαν και με μεγάλη μας χαρά αναλάβαμε τη μεταμόσχευση στον 25χρονο. Τέτοιου είδους προσφορά είναι πολύτιμη, γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για μεταμόσχευση κερατοειδή 120- 150 ασθενείς», δήλωσε στο «www.agelioforos.gr» ο κ. Οικονομίδης.Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι καταγράφηκε ρεκόρ μεταμοσχεύσεων κερατοειδή στο ΑΧΕΠΑ, καθώς ξεπέρασαν τις 100. Ωστόσο, φέτος η προσφορά μοσχευμάτων είναι μικρότερη και ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθούν οι δότες.Το θετικό είναι, όπως λέει, ότι με τις τεχνικές που εφαρμόζουν τελευταία οι χειρουργοί μεταμοσχεύσεων κερατοειδή στο ΑΧΕΠΑ, με το μόσχευμα ενός δότη σώζονται πλέον δύο λήπτες! Όπως αναφέρει ο κ. Οικονομίδης, οι νέες τεχνικές αποτελούν επανάσταση στη χειρουργική του κερατοειδή, αφορούν στη μεταμόσχευση μερικού πάχους και στη μεταμόσχευση ενδοθηλίου και δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να πραγματοποιούν με ένα μόσχευμα δυο κερατοπλαστικές.
Συντάκτης: Μαρία Λίτου
Πηγή Πληροφοριών: www.agelioforos.gr

Καταχωρήθηκε από: 
Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (ΣΤΑΤ)
Υπηρεσία διαχείρισης πληροφοριών
Δημοσίευση απο: 
BLIND.GR

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18/7/2013 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΜΕΝΑ 2013
programma synedriou_2013_final.pdf
Adobe Acrobat Document 117.2 KB
Ανακοινώνεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου της ΕΕΠΕ στη Φιλοσοφική Αθηνών 11-14/4/2013
Τελικό Πρόγραμμα.rar
compressed file archive 86.8 KB

ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!!! ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ SEASON ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!!!!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ,ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ , ΤΗΝ ΝΕΑ SEASON ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ,ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ,TOY ΤΡΑΓΚΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ & ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΚΩΣΤΑ.

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΩΡΟ!!! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ,Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ "ΥΛΙΚΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤOY ΠΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΥ LATIΝ PARTY!!!!!!

ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!! LATIN4U DANCE STUDIO ΛΕΩΦ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 189 & ΧΙΟΥ 2,ΔΑΦΝΗ